- 13.04.2023
- Güncelleme : 13.04.2023
- Yaşam
Çocuklarla doğru ve etkili iletişim kurmak, çocuklarda güven duygusunun ve bağlılığın artmasına yardımcı olur. Bu nedenle özellikle çocukların rol model edindiği anne, baba ve öğretmen gibi kişilerin iletişime özen göstermesi gerekir. Çocuklar ile etkin bir dil ve göz teması ile kurulan iletişim, çocukların özgüveni açısından daha sağlıklıdır. Bu sayede çocuklar; çevrelerini daha iyi benimseyebilir, kişisel gelişimlerinin farkında olabilir ve etrafıyla güçlü bir bağ kurabilir.
Çocukların söylenenlere odaklanabilmesi için onlara isimleriyle hitap etmeyi deneyebilirsiniz. Kendi adıyla hitap ederek doğru bir iletişim başlattığınızda çocukların ilgisi daha yüksek olur. Bu sayede mesajınızı daha net iletmeniz mümkündür. Çocuklarla doğru iletişim için dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da göz teması kurmak ve benzer yükseklik seviyesinde konuşmaktır. Aradaki boy farkını kapatmak amacıyla bir sandalyeye ya da koltuğa oturarak daha rahat göz teması kurabilirsiniz. Böylece çocuklar iletişim kurmaya daha ilgili davranabilirler.
Çocuklarla doğru iletişim için üslup çok önemlidir. Örneğin, “Duvarı boyama!” diye emir kipiyle seslenmek yerine duvarı boyamanın doğru bir davranış olmadığını ve alternatif olarak resim defterine boyama yapabileceğini çocuğa aktarabilirsiniz. Emir kipi kullandığınızda çocuğun agresif davranışlar sergilemesi ve inatla devam etmesi olasıdır. Bunun yerine doğru bir üslup kullanıp gerekçelerini açıkladığında ise çözüme ulaşmak çok daha kolaydır.
Çocukların yaptığı hatalar ile karşı karşıya kaldığınızda onları hedef almak ve tehdit etmek doğru bir yol değildir. Çocuklar, tehditleri kişisel bir saldırı olarak algılayıp olumsuz duygulara kapılabilirler. Bu tür bir yaklaşımın aksine onların kişiliğini hedef almadan ve onları yargılamadan iletişim kurmanız gerekir. Sürekli eleştiri yapmak ve tehdit etmek çocukların özgüvenini büyük ölçüde düşürebilir. Dolayısıyla çocukların hatalarından ders almasına ve hataları sonucunda ortaya çıkan olumsuz durumların etkilerini keşfetmesine izin vermelisiniz. Bu sayede çocukların kendi kendilerine öğrenmeleri ve çevrelerini daha iyi analiz etmeleri mümkündür.
Çocukla iletişim kurarken karmaşık cümlelerden kaçınmak gerekir. Çocuklar, yaşı gereği daha basit, net ve sonuç odaklı cümleleri daha kolay kavrayabilir. Bunun yanı sıra çocukların gözlem yeteneği çok gelişmiştir. Bir yandan sözlü iletişim kurarken bir yandan da davranışlarınız ile örnek olabilir ve iletişimi daha güçlü bir hale getirebilirsiniz.
Çocukların sözünü kesmek ve düşüncelerini küçümsemek çocukların mental sağlığına zarar veren tutumlardır. Çocukların kendilerini daha iyi ifade etmeleri için sözlerinin bitmesini bekleyebilir, hatalarına çözüm odaklı yaklaşabilir ve düşüncelerini önemsediğinizi onlara hissettirebilirsiniz. Bu sayede çocuklar, içine kapanmak yerine olumlu duygularla beslenir ve kişisel gelişimini daha sağlıklı bir biçimde sürdürebilir.
Çocuklar ile iletişim kurarken doğru üslup, göz teması ve netliğin yanı sıra iyi bir gözlemci olmak ve empati duyusuyla yaklaşmak gerekir. Çocuklar, sözlü ifadeleriyle birlikte beden dilleriyle de çok fazla şey anlatmaya çalışıyor olabilir. Dolayısıyla bir yandan çocuğu dinlerken bir yandan da beden dilini gözlemlemeli ve empati kurmalısınız. Bu sayede çocuklar ile aranızda açık, güvene dayalı ve etkili bir iletişim oluşabilir.
Empati kurabilmek için çocukların kendilerini açıkça ifade etmelerine izin vermeli, duygu ve düşüncelerini değerlendirmeli ve olaylara farklı açılardan bakmaya çalışmalısınız. Kendisinin dinlendiğinin farkında olan çocuklar, daha özgüvenli bir şekilde etkili iletişim kurabilir. Böylece eğer varsa çocukların kaygı, endişe, korku ve strese yol açan durumları açığa çıkar. İfade yeteneğinin ve empati kurmanın gücü ile bu gibi durumların çözüme kavuşturulması mümkündür.
En Çok Okunanlar