Hepimiz çocuklarımızın her şeyin en iyisine layık olduğunu biliriz ve sağlıklı ve mutlu olmalarını isteriz. Bunun büyük bir parçası ise çocuklarımızı dengeli bir diyet ve iyi rutinler ile desteklemektir. Çocuklar besleyici gıdalara, antrenmana ve iyi bir uyku rutinine ihtiyaç duyar.

Modern yaşam tarzı ise çocukların sağlıksız gıdalara ve alışkanlıklara daha fazla maruz kalmasını sağlamaktadır. Sadece 40 yılda, obezite ile mücadele eden okul çağındaki çocukların ve gençlerin sayısı on katın üzerinde artış göstermiştir. Obezite çocukların sağlığı için zararlı olduğu kadar, özgüvenlerine de zarar verebilir ve yetişkin olduklarında fazla kilolu olma ihtimallerini artırır.

Kilo herkes için hassas bir konu olabilir ve bir ebeveyn olarak çocuklarınızın kilo vermek yerine kilosunu korumasına yardımcı olmanız daha iyi olabilir. Burada önemli olan, çocuğunuzun sağlıklı bir kiloya ulaşmasını desteklemekle yaşam boyu gıdaya karşı iyi bir tutum ve yaklaşım benimsemelerini sağlamak arasındaki dengedir. İşte hemen uygulamaya başlayabileceğiniz bazı fikirler.

Diyet

Dengeli bir diyet çok önemlidir; fiziksel sağlığı etkilemesinin yanı sıra ruh halini etkileyebilir. Örneğin, şeker, bozuk ruh sağlığı ile ilişkilendirilmiştir. İşte çocukların sağlıklı gıda seçimleri yapmasını teşvik etmenin bazı yöntemleri.

Porsiyon büyüklüğü Tipik olarak, çocuğunuzun tabağında ne kadar fazla gıda varsa, o kadar fazla yiyecektir. Porsiyon büyüklüklerini çocuğunuzun yavaş yemesini teşvik edecek şekilde sınırlandırın ve yemekten önce bol su içmesini sağlayın. Susuzluk genellikle açlık ile karıştırılır.

Yemeği tamamen siz pişirin Evde mümkün olduğu kadar sık yemek pişirin. İşlenmiş gıdalar genellikle yüksek miktarda tuz ve şeker içerir. Çocuklarınızın en sevdiği hazır yiyeceklerin daha sağlıklı versiyonlarını yapabilirsiniz. Tavuk parçalarını badem tozuna batırarak tavuk nugget ve taze kıymadan hazırlayacağınız köftelerle hamburger yapabilirsiniz.

Gazlı içecekleri bırakın Gazlı içecekler çocuğunuzun dişleri için zararlıdır. Bunların yerine leziz aromalar eklediğiniz su içmesini sağlayın. Suya nane yaprakları, küçük meyveler ve turunçgiller ilave ederek, suyun hem lezzetli hem de besleyici olmasını sağlayabilirsiniz.

Yemek pişirmesini sağlayın Küçük şefinizi test edin. Sağlıklı tarifler uygulayarak yemek pişirmeyi eğlenceli ve birlikte keyif alabileceğiniz bir etkinliğe dönüştürün. Evde yapılmış bir pasta, pastaneden alacağınızdan çok daha sağlıklıdır. Ya da pizza hamurunu şekillendirmeyi ve üzerine sebzeden suratlar yapmayı deneyin.

Ölçülü olmayı öğretin Ödül günleri belirlemeyi unutmayın, atıştırmalıkları tamamen yasaklamanız çocuklarınızın bunları daha fazla istemesine yol açabilir. Ödül gününü çocuklarınıza ev yapımı gıdaları öğretme fırsatına dönüştürün. İşe sağlıklı bir havuçlu kek pişirerek başlayın, emin olun çocukların çok ilgisini çekecek.

Daha uzun süre tok tutma Büyüyen çocuklar için atıştırmak önemlidir. Ancak sürekli atıştırmayı ve şekerli gıdalar tüketmeyi alışkanlık haline getirmemeleri gerekir. Bunun yerine, onları daha uzun süre tok tutacak yemekler ve atıştırmalıklar düşünün. Örneğin yulaf, yumurta ve tam tahıllar tokluk hissi verir.

Antrenman

Düzenli antrenman, çocuklarınızın kilo vermesini sağlamanın en iyi yöntemlerinden biri olmasının yanı sıra, ruh halini ve uyku kalitesini iyileştirdiği bilinmektedir. Bir çalışmaya göre, antrenman yapmak depresyonu, anksiyeteyi ve negatif ruh hallerini azaltmaktadır.

Ekran karşısında geçirilen süreyi sınırlandırın Günümüzde çocuklar akıllı telefon veya tablet ile uzun süre geçiriyor. Bu da uzun süre hareketsiz kaldıkları anlamına gelir. Bu cihazları kullanabilecekleri süreyi sınırlandırın ve dışarıda oynamalarını teşvik edin.

Spor yapmayı eğlenceli hale getirin Ailenin tamamını aktif tutun ve birlikte eğlenin. Düzenli olarak yürüyüşe veya bisikletle geziye çıkın ve bir piknik çantası hazırlayarak gününüzü en iyi şekilde değerlendirin. Antrenman birlikte yapıldığında çok daha caziptir. Bir aradayken ormanda ya da plajda çok eğlenebilirsiniz.

Antrenman yapmayı alışkanlık haline getirin Mümkün olan her yerde ulaşım fırsatlarını fiziksel aktiviteyle değerlendirin. Mümkünse çocuklarınızın okula veya dükkanlara yürüyerek gitmesini teşvik edin. Bu, antrenman yapmayı çocuğunuzun rutinine dahil edecektir.

Rutin

Özellikle okul günleri için sabit bir rutin belirlemek, iyi alışkanlıkları pekiştirir. İşte bazı püf noktaları.

Geç saatte yemek yemeyin Yatmadan hemen önce ağır bir yemek yenmesi, hazımsızlığa ve uyku kalitesinin düşmesine yol açabilir. Akşam yemeğini uyku saatinden birkaç saat önce yemeyi hedefleyin.

İyi bir kahvaltı hazırlayın Besleyici, tok tutan bir kahvaltı yapmaları, çocuklarınızın günü geçirecek enerjiyi kazanmasına ve sınıfta odaklanmasına yardımcı olur. Hazır kahvaltılıklar yerine sebzeli omlet, meyveli yoğurt veya eğlenceli kahvaltı tabakları hazırlayın.

Öğle yemeklerini paketleyin Okul yemekleri her zaman sağlıklı değildir, bu yüzden yemeklerini evde paketleyebilirsiniz. Çorba, tam tahıllı ekmekten sandviç ya da salata gibi basit yemekler hazırlayabilirsiniz.

İyi uyumalarını sağlayın Sağlıklı bir vücut ve zihin için iyi bir gece uykusu gereklidir. 6 ila 13 yaş arası çocuklar, yaklaşık 9 ila 11 saat uykuya ihtiyaç duyar. Düzenli bir uyku saati belirleyin ve uykudan önce kitap okumalarını teşvik edin.

Yemeğe ailece oturmak Yemeklerde bir arada olmak, kişiyi sevdikleriyle bir araya getirerek bağları güçlendirme ve daha iyi ilişkiler kurma konusundaki öneminden dolayı, gıda ile sağlıklı bir ilişki kurulmasını sağlar. En azından hafta sonlarında yemeğe birlikte oturmaya çalışın.

Pozitif bir örnek olun

Son olarak, iyi bir örnek olmanın önemini unutmayın. Çocuklar örnek alarak öğrenir; bu yüzden, sağlıklı bir diyetin değerinden açıkça bahsedin, besleyici bir yemek planlamasının nasıl olacağını gösterin ve iyi bir rutin sergileyin. Gıdayı tabu haline getirmeyin. Bunun yerine, hem sağlığı ve zindeliği desteklediğini, hem de keyif alınması gereken bir şey olduğunu öğretin.

Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini ve sağlıklı alışkanlıklar edinmesini sağlarken, sağlığını güvenceye almayı da unutmayın. Karşılaşabileceğiniz her türlü problemde Generali Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yanınızda.

En Çok Okunanlar