- 24.02.2023
- Güncelleme : 11.03.2024
- Yaşam
Çocuklarda dikkat dağınıklığı, çocuğun belirli bir görev ya da aktiviteyi sürdürmekte zorluk çekmesidir. Bu durum, çocuğun günlük hayatını ve başarısını negatif yönde etkileyebilir. Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri arasında çabuk sıkılma, etrafı dağıtma isteği, odaklanma zorluğu ve görevleri bitirememe durumları yer alır. Çocuklarda dikkat dağınıklığı biyolojik, psikolojik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Stres, uyku eksikliği, yetersiz beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği gibi faktörler çocuklarda dikkat eksikliğine yol açabilir. Çocuklarda dikkat dağınıklığının önlenmesi veya azaltılması için uygulanabilecek yöntemler şunlardır:
Çocuklar için günlük olarak fiziksel aktivite yapmaları, dikkat dağınıklığını azaltabilir ve enerjilerini doğru kullanmalarında yardımcı olabilir. Hangi fiziksel aktivitenin yapılacağını çocuğun ilgi alanlarına, fiziksel gelişimine ve yaşına göre seçmelisin. Bisiklet, futbol, voleybol, koşu, basketbol ve masa tenisi gibi sporları, çocuklara yerine getirmeleri gereken bir görev olarak yansıtmanın yanı sıra bu fiziksel aktiviteleri çocuğun günlük rutinine dahil edebilirsin. Bu sayede çocukları fiziksel aktivite ve spora teşvik etmek mümkündür. Ayrıca çocukların fiziksel aktivite süreci yakından gözlemlenebilir ve gerekli durumlarda çocuklar, motivasyon kazanmaları amacıyla grup aktivitelerine yönlendirilebilir.
Düzenli uyku, beyin ve vücudun dinlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olacağından çocuklarda dikkat dağınıklığını azaltmak veya önlemek için önemlidir. Çocuklar için uyku, yaşa ve gelişme düzeylerine göre değişkenlik gösterir ancak genel olarak 7 ve 12 yaş arası çocuklar için 9 ile 12 saat arası bir uyku süresi tavsiye edilir. Uyku düzeni, çocukların her gece aynı saatte yatacak ve her sabah yine aynı saatte uyanacak şekilde ayarlanmalıdır. Bunun yanı sıra çocuğun yatak odası konforlu ve sessiz olmalıdır, uyku sırasında teknolojik cihazlar kullanılmamalıdır ve çocuğun uyku ile ilgili yaşadığı problemler varsa özenle dinlenmelidir. Çocuğun yeterli saatte kaliteli ve düzenli bir uyku almasıyla dikkat dağınıklığı azalması mümkündür.
Çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesi enerjilerini toplamalarına, fiziksel ve zihinsel sağlıklarının korunmasına ve dikkatlerini sürdürmelerine yardımcı olabilir. Bunun için en sağlıklı besin grupları ve yiyecekler arasında protein, yüksek lifli gıdalar, omega 3 yağ asitleri, baklagiller, vitaminler ve mineraller yer alır. Şekerli ya da rafine edilmiş gıdalar ise uyku düzenini bozulmasına yol açarak çocuklarda dikkat dağınıklığını artırabilir. Her besin grubundan ihtiyaç kadarıyla tüketilmeli ve beslenme saatlerinde aksama yapılmamalıdır. Dengeli ve düzenli bir beslenme programı oluşturarak çocukların dikkat becerileri iyileştirilebilir.
Çocukların günlük aktivitelerinin ve görevlerinin planlaması, dikkat dağınıklığını azaltabilir ve yapılan etkinliğin verimliliğini artırabilir. Eğer çocuklar farklı görevleri aynı anda yerine getirirken zorluk çekiyorsa bir rutin planlama yapılabilir. Örneğin; her gün aynı saatlerde kalkarak kahvaltı yapmak, fiziksel aktivitede bulunmak, ödevleri tamamlamak ve yine aynı saatlerde yatağa geçerek uyumak gibi planlar ilk etapta düzeni sağlamaya yardımcı olur. Günlük planların yanı sıra çocukların ilgi alanlarını, ders programlarını, sosyal aktivitelerini ve gerekli diğer faktörleri dikkate alarak haftalık, aylık ve yıllık planlamalar yapmak mümkündür. Çocukların bu planları verimli bir şekilde yerine getirebilmesi için düzenli bir çalışma alanı organize edilmelidir. İdeal çalışma masası aydınlık, ergonomik ve eğitim materyallerini içeren bir yapıda oluşturulmalıdır. Çalışma alanını seven çocukların yapılması gereken görevlere daha iyi odaklanmaları mümkündür. Bunun yanı sıra adım adım görevlerini tamamlayan çocukları ödüllendirebilir ve onları daha fazla başarıya teşvik edebilirsin.
Çocukların dikkat dağınıklığı çözümü için yukarıdaki adımları uygulayabilir ve çocukların günlük hayatını daha verimli bir hale getirmelerini sağlayabilirsin.
En Çok Okunanlar