Her ne kadar hayatı ciddi anlamda kolaylaştırsa da teknoloji, her zaman mükemmel değildir. Bu sebeple, bazen farklı problemlerle karşılaşman doğal. Özellikle cep telefonları zaman zaman arızalanabilir. Yaşanan arızalar sırasında ne yapacağını bilmek sana zaman kazandırabilir. İşte en sık rastlanan telefon arızaları ve çözümleri.

Telefon Arızaları Nelerdir?

Zayıflayan pil ömrü, düşük dayanıklılık ve yavaşlayan uygulamalar en yaygın telefon arızaları arasında yerini alır. Bazen bu sorunları çözmek sadece birkaç dakikanı alabilir. En yaygın telefon arızaları ve çözümleri şöyle sıralanabilir:

 

Yavaşlayan Cep Telefonu

Akıllı telefon arızaları arasında en sık rastlanan ve herkesin en azından bir kez deneyimlediği şey yavaşlama sorunudur. Bu sorun, cep telefonunun belleği kullanmadığın veya ihtiyacın olmayan uygulama ve dosyalarla dolduğunda ortaya çıkabilir. En etkili çözüm ise cep telefonunu temizlemek ve kullanılmayan uygulama ve dosyaları silmektedir. Özellikle mobil cihazına yeni bir uygulama yüklediysen ve telefonun yavaşladıysa bu uygulamayı kaldırmalı ve sorunun çözülüp çözülmediğine bakmalısın. Dosyalarını depolamak için Google Drive, Dropbox gibi bulut çözümlerini deneyebilirsin.

2. Zayıflayan Pil Ömrü

Zayıflayan pil ömrü, herkesin başına gelen bir başka yaygın cep telefonu arızaları arasında yer alır. Sürekli kullanmadığın halde telefonunun pili hiç bir zaman sana yeterli gelmiyorsa bataryayı etkileyen bazı faktörleri göz önünde bulundurmalısın. Bu faktörleri göz önünde bulundurmazsan cep telefonunun pilini yenilemen gerekebilir. Pili daha verimli kullanmak için ilk olarak ekran parlaklığını kısmayı ve kullanmadığın zamanlarda GPS, Bluetooth ve Wi-Fi’yi pasif hale getirmeyi deneyebilirsin. Aynı zamanda telefonunun ayarlarından pili en çok hangi uygulamaların tükettiğini kontrol edebilirsin. İhtiyacın olmadığı zamanlarda arka planda çalışan ve çok fazla enerji tüketen uygulamaları kapatabilirsin.

3. Isınma Sorunu

Bu sorun telefonunun bataryasıyla ilişkili olabilir. Ancak bazen şarj cihazın veya bulunduğu yer de telefonunda ısınma sorununa neden olabilir. Bu sorunu yaşıyorsan bir an önce çözüm bulmalısın aksi takdirde bataryan veya telefonunun ekranı ciddi şekilde zarar görebilir. Çözüm için öncelikle bu sorunun pille alakalı olup olmadığını araştırmalısın. Bunun için bir önceki arızada olduğu gibi telefonununda pili hızla tüketen uygulamaları kapatmayı deneyebilirsin. Eğer sorun devam ederse akıllı telefonunu güneş ışığından uzak tutmaya da özen göstermelisin. Hala telefonun ısınmaya devam ediyorsa bir yetkili servisten destek alman gerekebilir.

4. Mobil Uygulamalarda Donma

Neredeyse tüm akıllı cihaz kullananların yaşadığı telefon arızaları arasında yerini alan, mobil uygulamalarda çökme ve donma sorunudur. Çok yaygın olsa da çözümü aslında o kadar zor değildir. Çünkü bu arıza telefonunla ilgili olmayabilir. Bazen uygulamalardaki hatalar bu soruna sebep verebilir.

Aynı zamanda donma ve çökme yaşadığın uygulama, işletim sistemin için iyi olmayabilir. Bu durumda yapman gereken ilk şey, cihazını yeniden başlatıp uygulamayı tekrar açmaktır. Aynı zamanda uygulama yöneticisine giderek uygulamayı durdurduktan sonra önbellek verilerini temizlemen de işe yarayabilir. Sorun tekrar devam ederse uygulamayı kaldırıp tekrar yükleyebilirsin.

5. Zarar Gören Şarj Bağlantı Noktası

Şarj bağlantı noktaları zaman geçtikte bozulma eğilimindedir. Yanlış kullanım veya toz, bu bozulmanın en büyük nedenleri arasında sayılabilir. Bu yaygın sorunu aslında bir uzmanın çözmesi gerekir. Ancak, telefonunu uzmana götürmeden önce şarj girişini yeni ve kuru bir diş fırçası ile temizlemeyi deneyebilirsin. Portun düzgün çalışmasını engelleyen toz ve kiri temizlemek için pamuklu çubuk da kullanabilir. Bu noktada kullanacağın pamuklu çubuk veya diş fırçasının nemli olmamasına dikkat etmelisin.

6. Sıvı Hasarı

Cep telefonlarının içinde 900’den fazla temas noktası vardır. Cihazların bu noktalarına ulaşan herhangi bir sıvı, korozyona neden olabilecek zararlı mineralleri ardında bırakır. Sıvı hasarının etkisinin ortaya çıkması günler, haftalar hatta aylar alabilir. Bununla birlikte sıvının bıraktığı korozyon, ciddi güvenlik riskine bile sebep olabilir. Özellikle cep telefonun kapalı devre bir pil sistemine sahipse bu sorunun giderilmesi için cihazını mutlaka bir yetkili servise götürmelisin.

Sıvı penetrasyonun başarısı iki ana faktöre bağlıdır. Bunlardan ilki suyla temastan sonra geçen süredir. Çünkü sıvı temasının ilk saatlerinde yetkili servis müdahalesi, cihazın tamirindeki başarı oranını yüzde 90’lara kadar çıkarır. Ancak, süre geçtikçe başarı oranı düşebilir. Bu sebeple, herhangi bir müdahalede bulunmadan hızla telefonunu servise götürmen gerekir. İkinci faktör de cihazın ne kadar süre suyla temas etmiş olduğudur. Kısa süreli temasta arıza riski azalır.

7. Ekran Kırılması

Evde müdahale etmemen gereken arızalardan en önemlisi ekranın kırılmasıdır. Kırılan bir ekrana evde müdahale etmek, telefonun donanımla ilgili işlevlerinde dönülmez hasarlar bırakabilir. Aynı zamanda, ekrandaki küçük bir çatlak bile zamanla büyüyüp ekranın tamamen hasar almasına neden olabilir. Ekran camındaki çatlak, telefonun iç kısmında toz ve nem birikmesine sebebiyet verebilir. Bu yüzden telefonunun ekranı kırıldığında veya çatladığında hızlıca bir yetkili servise başvurmalısın. Ayrıca, yetkili servise götürene kadar telefonunu çok dikkatli tutman gerektiğini unutma. Kırılan ekranın camı son derece keskin olabilir.