Yeni akıllı telefonlar, egzotik tatiller, indirimli giysiler… Bu tür reklamların, durmaksızın bizi baştan çıkardığı bir dünyada, bütçemizi gözetmeden aşırı harcamalar yapmamız işten bile değil. Bu yüzden ister üniversiteye başlıyor, ister evleniyor, isterseniz mali durumunuzu kontrol altına almaya çalışıyor olun, sadece beş adımda hem hayatın tadını çıkarıp hem de paranızı en iyi şekilde kullanabileceğiniz bir bütçe oluşturmanız mümkün.

1. Harcamalarınızı kaydedin

Başlangıç noktanızı bilmiyorsanız bir yolculuk planlayamazsınız. Dolayısıyla öncelikle tüm harcamalarınızı; - faturalarınızı, konser biletlerinizi ve hatta içtiğiniz kahveyi - listeleyerek her ay tek tek bu tür şeylere ne kadar para harcadığınızı kaydedin.

2. Önceliklerinizi belirleyin

Hangi harcamaların mutlaka gerekli, hangilerinin ise vazgeçilebilir olduğuna karar vermenin birçok yolu var ancak şu üç kategoriyi dikkate almanızı öneriyoruz:

  • İhtiyaçlar: Yaşamak için ihtiyaç duyduğunuz şeyler veya ödenmesi zorunlu faturalar. Yiyecek, kira/konut kredisi, kredi ödemeleri gibi harcamalar. (Gerçekçi olun; elbette yemek yemelisiniz ancak lüks restoranlarda değil!)
  • İstekler: Hayat kalitenizi iyileştiren, ancak yapılmasa da olabilecek harcamalar.
  • Beğeniler: Keyif aldığınız, ancak kolaylıkla gözden çıkarabileceğiniz harcamalar.

Kendinize karşı dürüst olun: Buna gerçekten İhtiyaç mı var yoksa sadece bir İstek mi?

3. Geleceğinize yatırım yapın

Borçlarınız varsa, her ay ne kadar ödeme yapabileceğinizi iyi belirleyin; ne kadar fazla ödeme yapabilirseniz o kadar iyi. Borcunuz yoksa, her ay ne kadar tasarruf etmek istediğinize karar verin ve düzenli ödeme talimatıyla bu işlemi kolaylaştırın. Böyle yaparsanız, bilin ki ileride kendinize teşekkür edeceksiniz.

4. Planlayın

Aylık gelirinizin kalanı ile İhtiyaçlarınızı, İsteklerinizi ve Beğenilerinizi karşılaştırın. Bütçeniz hepsine yetmiyorsa öncelikle en kolay kategoriden, Beğenileriniz listesinden neleri gözden çıkaracağınıza karar verin. Ardından – mecbursanız - İstekler listesine geçin. Ancak unutmayın, eğer borcunuz veya uzun bir listeniz varsa bu bölüme geçmelisiniz. Para konusundaki endişeleriniz geçmişte kaldığında bu planlamayı yaptığınıza memnun olacaksınız.

5. Basitleştirin

Sürekli bütçenizi düşünmek zorunda kalmamalısınız. Bunun yerine, bir uygulama kullanarak işleri otomatikleştirin. İlginizi çekebilecek ücretsiz uygulama seçenekleri mevcut. 

Mutlu bütçe planlamalar!

En Çok Okunanlar