- 12.08.2021
- Güncelleme : 31.07.2023
- Sağlık
Astım, akciğerleri ve solunum yollarını etkileyen ve solunum güçlüklerine yol açabilen, yaygın bir solunum hastalığıdır. Çocuğunuz astım hastası ise, durumunu anlamasına ve başa çıkmasına yardımcı olabilmek için başvurabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, dünya çapında 339 milyon kişi astım hastasıdır ve genellikle çocuklukta başlıyor olmasına rağmen yetişkinlerde de ilk defa görülebilir.
Ülkemizde 5 milyondan fazla astım hastası olduğu kabul edilmektedir. Mayıs ayındaki Dünya Astım Günü, bu hastalığa dair farkındalık yaratmayı amaçlar ve çocuğunuzun sağlığı konusunda endişeliyseniz destek ve tavsiye için başvurabileceğiniz Çocuk Alerjisi ve Astım Akademisi Derneği gibi çeşitli kuruluşlar bulunmaktadır.
Astım, akarlardan sigara dumanına ve soğuk havaya kadar çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilir ve tetikleyiciler her çocukta farklı olabilir. Yaz mevsiminde ve özellikle bahar nezlesi bulunan kişiler ile alerji geçmişi bulunan çocuklar arasında, yüksek polen miktarı bir atağı tetikleyebilir. Ayrıca, çevresel tetikleyicilerin de farkında olunması önem arz eder. Ana yolların yakınında yaşayan veya trafiğin ve egzoz dumanlarının yoğun olduğu sokaklardan geçerek okula giden çocuklar en fazla etkilenenler arasındadır. Çocuğunuzun hastalığını tetikleyen faktörleri anlamasına yardımcı olun ve bunlardan kaçınmak için baş başa vererek polen yoğunluğu bulunan günlerde pencerelerden uzak durmak veya arkadaşında yatıya kalacağında hipoalerjenik yastığını yanında götürmek gibi yöntemler geliştirin.
Bir astım atağı meydana geldiğinde, hava yolları daralır, şişer ve iltihaplanır. Bu, kişinin göğüs sıkışması, nefes daralması, nefes alırken hırıltı ve geçmeyen öksürük gibi semptomlar yaşamasına neden olur. Çocuğunuz bir pipetten nefes alıyormuş veya biri göğsüne oturuyormuş gibi hissettiğini söyleyebilir. Çocuğunuza henüz astım teşhisi koyulmadıysa, bu belirtileri fark etmeniz halinde aile hekiminizle görüşün.
Halihazırda astımı ortadan kaldıran bir tedavi yoktur ancak çeşitli basit yaşam tarzı değişiklikleri ve tedaviler çocukların ve ebeveynlerin semptomları yönetmesine yardımcı olabilir. Astım atağı riskini düşürmek önemlidir; bu yüzden, çocuğunuza önleyici bir solunum aleti (inhaler) reçete edildiyse, bunu kullanmayı günlük rutininin bir parçası haline getirdiğinden emin olun. Çocuğunuzun her zaman ilaçlarına ulaşabilmesini, yani solunum aletini her zaman yanında taşımasını sağlayın. Ayrıca, yılda bir defa doktorunuzu ziyaret ederek kontrolden geçmesini sağlayın.
Bir ‘astım günlüğü’ tutmak tetikleyicileri fark etmenize ve çocuğunuzun yeni semptomlarını kaydetmenize yardımcı olabilir. Bu günlükte kaydettiğiniz bilgileri doktor randevusu sırasında doktorunuzla konuşabilirsiniz. Yazılı bir ‘astım eylem planı’ oluşturmanız ve hangi ilaçları ne zaman alması gerektiğini kaydetmeniz de size ve çocuğunuza bakan başka kişilere faydalı olabilir. Bu planı kullanarak çocuğunuzun astımı kötüleştiğinde yaşadığı belirtileri not edin. Ardından bu bilgileri çoğaltarak aile fertlerinizle, çocuğunuzun öğretmenleriyle ve yakın arkadaşlarının ebeveynleriyle paylaşın.
İşte çocuğunuzu desteklemek için elinden gelen her şeyi yapmanızı sağlayacak faydalı bir liste:
Sizde veya çocuğunuzda astım olabileceğini düşünüyorsanız, en iyi tedavi planını belirlemek için doktorunuzla görüşün.
Çocuğunuza astım teşhisi koyulduysa, bu hastalığı yönetmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Astım hakkında bilgi ve yönlendirme için Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneğinin web sitesini inceleyebilirsiniz.
Hakkında hiç bilginizin olmadığı bir hastalıkla karşılaşmak göz korkutucu olabilir, ancak semptomları yöneterek ve iyi bir bakım alarak bu süreci daha rahat yaşamanız mümkün. Teşhisten tedaviye her adımda yanınızda olan Generali Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını inceleyin ve çocuğunuzun en iyi sağlık hizmetlerine ulaşmasını sağlayın.
En Çok Okunanlar