- 12.02.2019
- Güncelleme : 17.07.2024
- Güvenli Sürüş
Trafik kazaları, dünya çapında, çocuk ve genç ölümlerinin önde gelen sebeplerinden biridir. Bu ölümleri önlemek için alınabilecek en önemli tedbir, çocuk koltuklarının kullanılmasıdır. Araştırmalar, çocuk koltuklarının ölüm riskini %75’e varan oranda ve yaralanmaların ciddiyetini %80 oranında düşürdüğünü göstermektedir. Bu koltuklar; çocuğun kilosuna, yaşına ve boyuna göre sınıflandırılır; bu yüzden, doğru koltuğun seçilmesi önemlidir. İşte doğru koltuk seçimi için dikkat etmeniz gereken püf noktaları...
15 aydan küçük bebekler, otomobilin arkasına yerleştirilen ve arkaya dönük konumlandırılan bir çocuk koltuğunda oturmalıdır. Arkaya dönük bir koltuğu, kesinlikle aktif bir hava yastığı bulunan bir aracın ön tarafına yerleştirmeyin. Otomobilin arkası her yaştaki çocuklar için en emniyetli yerdir ve birçok ülkede 12 yaşına ulaşana kadar kanunen çocukların arkada oturması gerekir.
4 yaşına kadar bebeklerin koltuğun ağırlık limitine ulaşana veya başları koltuğun üzerinden çıkacak kadar boyları uzayana kadar otomobilin arkasında ve arkaya dönük bir koltukta oturması en emniyetli yöntemdir. Bu arada, çocuğun ayakları otomobil koltuğunun arkasına değebilir; endişe edecek bir durum yok.
12 yaşından küçük veya 135 cm’den kısa çocuklar önde veya arkada seyahat ederken, bir çocuk koltuğunda veya destek koltuğunda oturmalıdır; en iyi korumayı ise yüksek sırtlı destek koltukları sağlar. Ancak 12 yaşından sonra yetişkinlere yönelik emniyet kemerlerini kullanabilirler. Çocuk koltuklarının, %73’e varan oranda doğru monte edilmediği veya kullanılmadığı bilinen bir gerçek!
Bu yüzden üreticinin talimatlarına mutlaka uyun. Mümkünse, koltuğun nasıl monte edileceğini görmek isteyin. Monte edildikten sonra koltuk hareket etmemelidir ve çocuğun başı kesinlikle koltuğun üzerine çıkmamalıdır. Çocuk koltukları minimum güvenlik standartlarına uymalıdır ve uygunluk durumu, genellikle etikette gösterilir. Koltuğunuzun Avrupa Birliği veya Birleşmiş Milletler standartlarına uyduğunu gösteren bir turuncu etiket, bir 'E' işareti veya R129 ibaresi arayın. Eğer bunlardan birini görürseniz, içiniz rahat etsin!
En Çok Okunanlar